Morfologia interna

En aquesta pàgina us mostrem les preguntes que ens hem fet respecte a la morfologia interna dels nostres peixos:



- Per què els peixos no respiren pel nas?

- Tenen dents?

- Tenen musculatura?

- Tenen el sentit del gust desenvolupat? 

- Com floten els nostres peixos?

______________________________________________________

 Per què els peixos no respiren pel nas?

Alhora d’observar el tema de la respiració, ens vam preguntar com era que els peixos podien respirar sinó tenien nas com els éssers humans. Tot i que sabíem la resposta: els peixos respirem a partir de les brànquies, allò que no teníem tan clar era com funcionava tot el sistema respiratori i va sorgir la següent pregunta:
  • Com poden respirar els peixos si tot és aigua?
     Vam establir un petit diàleg on vam arribar a les següents conclusions:
  • Deuen de tenir alguna vàlvula a les brànquies que converteix l’aigua en oxigen.   
  • Els peixos en comtes de respirar amb oxigen ho fan amb aigua. 
   Com no ho teníem molt clar vam cercar a Internet. Primerament, vam voler saber on estàvem situades ( Imatge 1) i posteriorment quina funció tenen.

Vam descobrir que els peixos agafaven l’aigua per la boca i els opercles (que estan situats a sobre de les brànquies, a la part exterior del peix , i es van obrint i tancant contínuament) s’encarreguen d’expulsar l’aigua que el peix va adquirint amb la boca. Llavors, quan l’aigua passa per les brànquies, l’oxigen de l’aigua passa a la sang.

Vam veure que una de les hipòtesis que més s’apropava era la primera, ja que la segona era impensable ja que un cop vam buscar informació vam veure que tots els animals necessiten oxigen per respirar, encara que ho facin amb d’una manera molt diferenciada al dels mamífers. 

Imatge 1
 _________________________________

 Tenen dents?
 
Durant la observació dels nostres peixos, hem pogut observar que quan els donem de menjar fan un ritual una mica estrany. Primer agafen el menjar, el retornen a l’aigua i al cap d’una estona se’l mengen. Davant d’aquest fet hem arribat a la conclusió que els aquesta espècie de peix, no té dents i que per tal de poder menjar deixa que s’estovi una mica amb l’aigua i així poder-lo menjar posteriorment. 

Buscant per Internet, hem poder confirmar que els nostres peixos no tenen dents a la boca, però si que en tenen a la faringe. En concret, té quatre fileres de dentetes. Ens ha estat molt difícil que els nostres peixos obrissin la boca per poder veure les dents. Gràcies a Internet hem pogut aconseguir una foto de la raça dels nostres peixos, on es pot veure les dentetes que tenen.

Dentetes del peix cometa


 _________________________________

Tenen musculatura?


Una de les preguntes que ens va sorgir al principi, quan vam decidir que observaríem els peixos, va ser si els peixos tenien musculatura i bé, vam estar investigant a la xarxa per resoldre aquest dubte que teníem al cap.
Un cop feta la recerca, vam poder dir que, efectivament, els peixos tenen musculatura i aquí hi ha un dibuix per fer-nos més fàcil la visió de com pot ser.

La musculatura principal del peix està col·locada simètricament a banda i banda de la columna vertebral.




La carn es divideix en plaques separades entre si per mitjà d'unes petites membranes. Aquestes plaques es disgreguen fàcilment formant rodetes incompletes. Les masses musculars que constitueixen la carn, estan formades per trossos anomenats metàmers o miòmers, que tenen la forma de V amb la punta dirigida cap a enrere.
Els miòmers i metàmers estan separats entre si per unes primes membranes conjuntives trucades septes o mioseptes. Uns músculs se separen dels altres per envans. A la regió ventral del cos es modifica la disposició dels músculs abans descrita, formant els músculs llisos ventrals.

 _____________________________
  
Tenen el sentit del gust desenvolupat?


A partir de la observació anterior, on el peix deixava anar el menjar i després se’l menjava vam arribar a una altra conclusió relacionada amb el sentit del gust. Ens vàrem plantejar que els nostres peixos no els agradava el menjar i per aquest motiu l’escopien en un primer moment, i després se’l menjaven perquè no tenien res més per menjar.

Fent cerca a Internet vàrem descobrir que els nostres peixos, igual que els altres, tenien papil·les gustatives però en comptes de tenir-les a la llengua com nosaltres, les tenen repartides per tota la boca!

______________________________
 
Com floten els nostres peixos?


Una altra de les preguntes que ens hem preguntat i que ens ha encuriosit molt ha estat si els nostres peixos flotaven. 


En un primer moment, en Daniel ha dit que els peixos no es que flotin si que amb el moviment de les aletes fan que es puguin mantenir en l’aigua i nadar. La Mireya donava la raó a en Daniel, però la Carla no estava del tot segura que aquesta hipòtesis fos vàlida ja que el pes dels peixos és massa gran, a proporció del que pot aguantar les aletes. La Estefania li donava la raó i va apuntar que la funció de les aletes deu ser per moure’s per l’aigua i poder girar cap a la dreta o cap a l’esquerra. 


Com que hi havia dubtes, vam decidir buscar a Internet si els peixos realment floten o és que les altes són les encarregades a què el peix pugui mantenir-se en el aigua. 


Durant la nostra cerca, vam descobrir que els peixos tenen una vagina natatòria ( Imatge 1)  La forma de la vagina natatòria és com la de un petit sac, que està situat a sota de la columna vertebral. En aquesta vagina, els peixos acumulen uns gasos els quals fan que el peix pugui flotar. 



Una vegada vam saber com flotava un peix, vam voler veure com era la vagina natatòria ( Imatge 2) i ens vam sorprendre molt ja que algun cop, algun de nosaltres, l’havia vist quan netejava un peix. Ens va semblar un fet molt curiós i ens va fer veure el poquet que sabem dels peixos tot i haver-los tocat algun cop! 
Imatge 1
Imatge 2



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada