Morfologia externa

En aquest apartat us mostrem les preguntes que ens han sorgit respecte la morfologia externa dels nostres peixos. 


Com podreu veure, en les nostres properes entrades es mostren les nostres reflexions o petits diàlegs sobre les preguntes. Així mateix, apareix la cerca per poder donar resposta a les nostres petites preguntes:

- Per què els deuen servir les escates?
- Com diferenciem el sexe dels nostres peixos?
- Dormen els peixos?  
- Com neden els peixos?
- Els peixos tenen el sentit del tacte desenvolupat?

     ____________________________________________________________

Per què els deuen servir les escates?


Un dels aspectes més vistosos dels peixos,  són les seves escates que són molt maques però realment quina funció tenen. 


Tots els membres del grup coincidim en el mateix: tenen una funció similar a la pell dels éssers humans ja que s’encarreguen de protegir al peix per si es fa alguna ferida o té alguna baralla amb un altre peix. 


Hem pogut veure que una de les funcions principals de les escames és que protegeixen al peix i que els aïllen de l’exterior. Per tant la nostra hipòtesis era correcta, però durant la nostra cerca hem trobat una informació molt interessant que no sabíem sobre els peixos i era que les escames ens poden donar informació sobre la edat dels nostres peixos!


Va ser una dada que ens va sorprendre moltíssim! Quan el peix creix amb ell també ho fan les escates. Aquestes escates ens informen sobre l’edat dels peixos, però cal dir que a vegades és molt complicat poder-ho esbrinar. De totes maneres, actualment existeix una fórmula de retrocàlcul que et permet esbrinar-ho. 


Vam intentar-ho dur a la pràctica però ens va semblar massa difícil interpretar la fórmula com també poder mantenir quiet al nostre peix.  Cal dir que quan vam saber això de les escates ho vam relacionar directament amb les anelles dels arbres, les quals també ens donen informació sobre la edat de l’arbre. Sembla increïble, però durant totes aquestes preguntes estem fent nous descobriments que ens permeten relacionar-los amb coses que ja coneixem!

__________________________________________________________________________

Com diferenciem el sexe dels nostres peixos?


Inicialment no sabíem com es podrien diferenciar i vam pensar que podia ser pel color o pel tamany, així que vam buscar informació sobre els nostres peixos i el sexe que tenen:

Al buscar informació hem averiguat que hi ha diferències sexuals entre mascles i femelles:

- Els mascles a l'orifici anal tenen una lleugera protuberància cap en dins i, amb la pujada de temperatura se'ls veu uns granets blancs en els opercles de les agalles i en les aletes pectorals, anomenat tubercles reproductors.
Durant el el període de reproducció els mascles segueixen a les femelles i els hi donen cops a l'abdomen per captar la seva atenció.

- Pel que fa a les femelles, tenen una lleugera protuberància cap a fora en l'orifici anal i, amb la pujada de temperatures tenen el ventre més voluminós i en el moment de la reproducció son perseguides pels mascles.


En aquesta imatge trobada en la xarxa, podrem veure la protuberància cap a fora de la femella i la protuberància cap en dins del mascle.

Encara no hem pogut esbrinar si els nostres peixos són mascles o femelles, així que un cop ho veiem farem una nova entrada per resoldre el nostre dubte.

___________________________________________________________________________
 
Dormen els peixos?

Durant la observació dels nostres peixos aquesta darrera setmana, ens ha sobtat el tema de la pupil·la dels ulls dels nostres peixets, ja que sempre la tenen oberta. Aquest fet ens ha portat a preguntar-nos si els peixos dormen i, les respostes a aquesta pregunta, han esta molt variades:

- Sí que dormen ja que sinó estarien cansats sempre.
- Sí que dormen, però sense tancar els ulls.
- No dormen ja que necessiten estar atents per si hi ha algú que els ataca (instint bàsic)
- Sí que dormen, però ho fan quan nosaltres i no veiem si tanquen o obren els ulls.

Aquesta petita discussió que vam tenir entre els companys del nostre grup, podria estar present entre els alumnes d’una aula de primària. Nosaltres ens vam quedar amb ganes de saber-ne més sobre aquest petit aspecte i vam fer una petita cerca:

Gairebé totes les nostres respostes afirmaven que els peixos dormien i, és evident, però no ho fan de la mateixa manera que nosaltres, ja que els seus ulls no necessiten parpelles. És per aquest motiu, que els peixos sembla que no dormin.


___________________________________________________________________________

Com neden els peixos?

Els peixos neden amb la totalitat del seu cos, i no només amb les seves aletes. Aquestes amb prou feines contribueixen a la seva propulsió; serveixen especialment per estabilitzar el cos i permetre-li canviar de direcció al peix.
- Les aletes imparells (dorsal i cabal) tenen per funció impedir anar a la deriva i mantenir el cos en posició vertical.
- Les aletes paris (pectorals, ventrals i anals) contribueixen també a l'estabilització.
- Les pectorals juguen un paper important per girar donant tornades de petit radi.
- Les aletes cabals han sofert importants transformacions evolutives.




________________________________________________________________
  


Els peixos tenen el sentit del tacte desenvolupat?

Una de les curiositats que teníem sobre els peixos, era saber si tenen els sentit del tacte desenvolupat. En un principi tots ens havíem posat d’acord de què sí el tenia ja que posseeix unes escates.
Per poder-ho confirmar vam buscar a Internet. El que vam trobar és que els peixos, tenen una línia lateral ( Imatge 1). Aquesta línia lateral té una funció molt important per al peix ja que li permet reconèixer les vibracions dels seu voltant. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada